R1 - view from the garden
- 48 Danemere St 8

PUTNEY, LONDON

|

Project: Private House
Location: Putney, London 
Completed: 2017
Floor Area: 1700 sq ft

Built in the early 1900s on the site of an old nursery, this two-storey property forms part of a larger development of terraced Victorian houses in the heart of Putney, adjacent to the River Thames. 

Having bought the house for their family, our client's brief was to re-imagine the design and layout of the existing, cellular plan to create a ground-floor living area that provides a multi-functional space whilst improving the connection with the rear garden. 

The existing house consisted of a plan typical of a Victorian terraced worker's cottage - front room, back room and two bedrooms above. 

Our design created an informal living space to the rear, a new kitchen and a reading space for the client's son. 

 

Given the addition of almost 6m to the rear of the ground floor, the challenge was to ensure that the light levels and views in the middle of the house were not compromised; often the space or room in the middle of a terraced property with a rear extension suffers from lack of natural daylight and is disconnected from the outside as well as the rest of the house. 

A 'core wall' was used to separate the ground floor into spaces along with level changes. This not only acts as a space divider, it also provides efficient storage space a washing machine, tumble dryer and coats. 

The newly created living space is connected with the existing, rear garden via large floor to ceiling bi-fold doors whilst the roof of the extension is planted with a living wild flower meadow to blend the addition and its surroundings. 

© 2020 LAYZELL ARCHITECTS